Europos profesinės sąjungos kviečia visus į kontinentinį protestą prieš taupymą

Europos profesinių sąjungų konfederacija trečiadienį, sausio 25 d., paskelbė apie viso žemyno mastu organizuojamą protestą prieš taupymo politiką. Protestas vyks vasario 29 d., ES viršūnių susitikimo išvakarėse, kurio metu tikimasi pasirašyti naują sutartį, kuria būtų sugriežtinta euro zonos biudžeto drausmė.

Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) generalinė sekretorė Bernadette Segol paskelbė, kad protesto šūkis yra „Pakanka – reiškia PAKANKA!“ „Taupymas yra ne vienintelis atsakas į krizę.“ Europos šalių lyderių prioritetu pirmiausiai turi būti naujų darbo vietų kūrimas. „Sutartis nesuteikia sprendimų“, - sako Segol. „Ji suveiks, kaip ekonomikos augimo stabdis.“
Valstybių ir vyriausybių vadovai, kurie susirinks Briuselyje kovo 1 ir 2 dienomis turi susitarti dėl taip vadinamo „fiskalinio kompakto“, kuriuo siekiama sugriežtinti biudžeto drausmę tarp 17 euro zonos valstybių.

„Sutartis juda visiškai neteisinga kryptimi“, - sakė Didžiosios Britanijos profesinių sąjungų kongreso (TUC) generalinis sekretorius Brendan Barber. „Atėjo laikas suteikti žmonėms tikėjimo, o ne nevilties“. „Mes nuolat susiduriame su krize dėl netinkamos mūsų vyriausybių politikos, kuri smukdo atsigavimo perspektyvas.“

Nedarbas ES 2011 m. pabaigoje šoktelėjo iki 9,8 procentų, t.y. daugiau nei 23 milijonai žmonių neturi darbo - vienas iš penkių jaunuolių yra bedarbis.

Sausio 30 d. prasidėsiančiame ES viršūnių susitikime pagrindinė diskusijų tema bus euro zonos krizė, didžiausią dėmesį skiriant ekonomikos augimui ir „protingai“ biudžeto drausmei. Dauguma ES narių, išskyrus Didžiąją Britaniją, tikisi pasirašyti naują fiskalinės drausmės sutartį. Pagal jos nuostatas, šalys, kurioms nėra priimtinos subalansuoto biudžeto "auksinės taisyklės" stos prieš Europos Teisingumo Teismą.

Jei bus pasirašytas naujas susitarimas, jis turės įtakos ir šalims neįeinančioms į euro zoną, tarp jų ir Lietuvai. Tačiau Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė kažkodėl nemato problemų sutartyje, dėl kurios viso žemyno profesinės sąjungos žada organizuoti masinius protestus. Jos teigimu, naujoji finansinės drausmės sutartis yra „naudinga visai Europos Sąjungai, nes įves privalomą nuostatą, jog šalies biudžetas turi būti subalansuotas arba perviršinis“. 

Tuo tarpu belgai jau šiandien – ES viršūnių susitikimo proga nutarė pademonstruoti savo nepasitenkinimą ir paralyžiavo savo šalies gyvenimą, surengdami visuotinį 24 valandų trukmės streiką.

Protesto akciją surengė didžiausios profsąjungos, protestuodamos prieš griežto taupymo politiką. Kaip praneša vietos žiniasklaida, šalyje kone visiškai sustabdytas miestų viešasis transportas, taip pat nekursuoja traukiniai, tarp jų ir tarptautiniai greitieji „Thalys“ ir „Eurostar“.

Briuselio oro uoste buvo atšaukti keli skrydžiai, o kiti buvo atidėti. Antras didžiausias Belgijoje Briuselio Šarlerua oro uostas buvo apskritai uždarytas.

Jei Europos lyderiai rimtai nesusimastys dėl neatsakingai vykdomos griežto taupymo politikos – vasario 29 dieną profesinių sąjungų protestai gali paralyžuoti visą Europą.

 

 

LŠPS informacija
 

 


Grįžti atgal